VADİDEKİ CENNET'E AKIN ETTİK - Hasan İNCE

Eylemler Anıtlarımızdır

BÜLTEN

1 Mayıs 2019 Çarşamba

VADİDEKİ CENNET'E AKIN ETTİK


Gümüşhane Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri ile Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) Santa Antik Kenti’ne doğa yürüyüşü düzenledi.

Bizim de içinde olduğumuz 87 kişilik grup ilk olarak 6 adet araç ile 105 yaylanın merkezi konumundaki Taşköprü yaylasına ulaştık. Burada Osman Akgül’e ait tesislerde bir süre dinlenip ikram edilen çayları içerek metrelerce kar kütleleri arasından Dumanlı köyü sınırları içerisindeki Santa Antik Kenti’ne ulaşarak yürüyüşe başladık.

Bahar mevsimiyle birlikte yeşil örtüyle kaplanan bölgeyi çevreleyen zirvelerdeki kar kütleleriyle enfes manzaranın tadını çıkardık. Doğu Karadeniz’in önemli turizm merkezlerinden Santa Antik Kentinde hem doğayla buluştuk hem de tarihi yapıları inceleme fırsatı bulduk.

Daha önce gelmediğim Dumanlı köyündeki Santa Antik kentinin 17. Yüzyılda kurulduğunu ve toplam 7 mahalleden oluştuğunu öğrendim. Biz bu mahallelerin hepsine gitmesek de her mahallenin birbirine benzediğini gördük. Dönemlerinin özelliklerini yansıtan tek katlı evler, kilise ve çeşmelerin arkeolojik ve doğal sit alanı Santa Antik kentinde Piştoflu ve Zurnacılı mahallelerinde yaklaşık 10 kilometrelik bir yürüyüş yaptık.

Gümüşhane’nin en özgün turizm alanlarından birisi olan “Santa Antik Kenti”nin eşsiz manzaralarında bol bol fotoğraf çekilmeyi ihmal etmedik. Bu fotoğraf çekimi dönüş yolunda devasa kar kütlelerinin arasından geçerken de devam etti.

Santa Antik Kenti:
Gümüşhane kent merkezine 72 kilometre uzaklıkta, Dumanlı Köyü sınırlarında yer almaktadır. Trabzon’un Arsin ve Yomra ilçesinden de bölgeye ulaşılabilen Santa Antik Kenti, Yanbolu Deresinin doğduğu vadilerle birbirinden ayrılmış 3 ayrı yamaç üzerine kurulmuştur.Dini, ticari ve kültürel önem taşıyan Santa bölgesinin Rum çetelerin sığınağı olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Rum sivil mimarisine özgü eserleri barındıran bölgede, taştan inşa edilen tek katlı konaklar, kilise ve çeşmeler dikkat çekiyor. Bir dönem 5 bine yakın nüfusun yaşadığı, altın ve gümüş işlemeciliği ile meşhur bölge günümüzde ‘Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı’ olarak ilan edildi. Bölgede günümüzde Piştoflu, Binatlı, İşhanlı, Terzili, Çakallı, Zurnacılı ve Sincanlı-Kozlu olmak üzere 7 mahalle ve 300’ü aşkın ev bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages